Villamos hajtás – Tervezés – Fejlesztés

Elektromos gokart prototípus fejlesztése

A kedvezményezett neve: Willisits Mérnökiroda Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: Környezetbarát, elektromos gokart prototípusának kifejlesztése
A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-02088

A szerződött támogatás összege: 64 867 183 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 51.08 %
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.03.31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt eredményeként egy szabályozható teljesítményszintű környezetbarát elektromos gokart prototípus jön létre, mely a teljesítmény beállítása és a vezetőülés és kormányoszlop állítása segítségével a lehető legnagyobb felhasználási kört teszi lehetővé. A projekt megvalósulásával tehát a tervezést követően kifejlesztésre kerül az elektromos hajtásrendszer (motor és meghajtásvezérlés): megtörténik a mértanilag középre kerülő vezetőülés és a középre kerülő motor elhelyezkedéséhez optimalizált alváz fejlesztése, a szimmetrikus elhelyezéshez és súlyelosztáshoz optimalizált futómű kialakítása, valamint a motor és az akkumulátorok megváltozott elhelyezéséhez alkalmazkodó karosszériafejlesztés, mely jobb menetteljesítményt és kevesebb felhasznált energiát eredményez. Utolsó fázisként megtörténik a termék teljes tesztelése, illetve a folyamat során végig megvalósulnak a piaci bevezetéssel kapcsolatos feladatok.

Ez az eredmény 5 fő részfeladaton keresztül valósul meg:

  1. Elektromos hajtásrendszer fejlesztése (motor és meghajtásvezérlés): A hajtásrendszer három fő egységből áll, akkumulátor csoport, elektromos motorszabályozó elektronika és az elektromos motor,
  2. Alvázfejlesztés: a mértanilag középre kerülő vezetőülés és a középre kerülő motor elhelyezkedéséhez optimalizált alváz fejlesztése, mely lehetővé teszi a kerekek szimmetrikus terhelését, ezáltal a gokart a járművezető tömegétől függetlenül minden irányba azonosan viselkedik.
  3. Futóműfejlesztés: a szimmetrikus elhelyezéshez és súlyelosztáshoz optimalizált futómű, amely segítségével a gokart bármilyen sebesség mellett stabil marad, a kisodródás, felborulás pedig megakadályozható.
  4. Karosszériafejlesztés: egyrészről a motor és az akkumulátorok megváltozott elhelyezése miatt van rá szükség, másrészről a jármű könnyítése a cél a felhasznált alapanyagok megváltoztatásával, mely jobb menetteljesítményt és kevesebb felhasznált energiát eredményez.
  5. Tesztelés: A projekt befejező szakasza az üzemi tesztek végrehajtása a prototípuson. Ennek keretében rögzítésre, kiértékelésre kerülnek a prototípus üzemének főbb műszaki tulajdonságai, majd rendszeres időközönként vizsgálatra kerülnek a fejlesztés egyes elemei.

Az előálló készre gyártott motor/prototípus minősítésre kerül hatásfok szempontjából.

Ezen részfeladatok elvégzését tartja a Kft. a projekt legfontosabb szellemi hozzáadott értékének, és egyúttal a sikeres prototípusfejlesztés zálogának.